Norveški božični kolač

Čas priprave: 1h 40 min

 Ogljikovi hidrati (na kos): 21 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (na kos):

  • 21 g ogljikovih hidratov
  • 4 g beljakovin
  • 2 g vlaknin
  • 6 g maščob
  • 44 mg kalcija
  • 14 mg magnezija
  • 150 kcal / 627 kJ

Potrebujete (ca. 18 kosov)

  • 1 jajce
  • 30 g sladkorja
  • 1,5 dl mleka
  • 1 žličko tekočega sladila
  • 25 g kvasa
  • 300 g moke
  • 75 g margarine
  • 2 čajni žlički cimeta
  • 50 g rozin
  • 50 g sesekljanih suhih marelic

Za okrasitev

  • jajce
  • 0,5 dl mleka
  • 25 g sesekljanih mandljev ali drugo suho sadje

Priprava

  1. Jajce, sladkor in tekoče sladilo stepamo toliko časa, da se strdi.
    Kvas nastavimo v mlačnem mleku ter ga dodamo jajčni zmesi. Dodamo še stopljeno margarino, cimet, rozine in marelice. Vse skupaj premešamo in dobljeni zmesi počasi dodajamo moko in stepamo v enakomerno testo,
  2. Tortni model premera 20/22 cm dobro namastimo z margarino. Testo vložimo v model, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustim vzhajati na toplem približno 40 minut.
  3. V lončku zmešamo 1 jajce in 0,5 dl mleka. S tem premažemo vzhajano testo, po vrhu potresemo s sesekljanimi mandlji.
  4. Pečico ogrejemo na 220 °C in pečemo približno 25 minut.
  5. Ohlajen kolač poljubno okrasite.

Save

Save

Objavljeno v: Brezmesne jedi , Sladice
Viri: