Orehova potica

Pripravite potico s čim več naravnimi sladili.

Potica je tista dobrota, ki zna sladkornim bolnikom povzročati težave, saj običajna potica vsebuje precej sladkorja in prečiščene moke. Zato je tu za vas pripravljena bolj polnovredna različica potice.

Priporočamo, da si kos potice privoščite kot kosilo, pred katerim pojeste krožnik ali dva zelenjavne juhe, najbolje takšne, ki vsebuje več vlaknin. Na tak način potico dobro uravnotežite, kar je koristno tudi v primeru hujšanja.

 Ogljikovi hidrati (kos): 35,8 g


Na odraslo osebo (kos):

  • 35,8 g ogljikovih hidratov (od tega 13,4 g sladkorja)
  • 7,14 g beljakovin
  • 21 g maščob
  • 5,4 g vlaknin
  • 325,6  kcal

Potrebujete

  • Za testo:
    – 400 g pirine polnozrnate moke
    – 1 suhi kvas
    – 70 g rjavega (muscavado) sladkorja ali ustrezna količina stevie
    – 70 g stopljenega ekološkega masla
    – 1/3 žlice soli
    – 2 rumenjaka
    – 2,25 dl hladnega domačega polnomastnega mleka
  • Za nadev:
    – 300 g suhih sliv
    – 1 pomaranča
    – 2 zamaška ruma
    – 1 žlica cimeta
    – vanilja v prahu
    – 280 g mletih orehov
    – 2 jušni žlici indijskega trpotca (po želji)

Priprava

Nadev:

  1. Slive čez noč namočimo v malo vode, ki jo naslednji dan odlijemo in prihranimo.
  2. Slive v multipraktiku zmešamo v pasto, dodamo rum, cimet, vaniljo, orehe ter sok pomaranče.
  3. Če želimo nadev obogatiti z vlakninami, v nadev dodamo še 2 jušni žlici vlaknin indijskega trpotca in v vodo namočenih sliv, da dobimo primerno mazav nadev.

Testo:

  1. Ko imamo pripravljen  nadev, se lotimo testa, pri kateremu glede gnetenja velja pravilo manj je več.
  2. Iz sestavin z mešalnikom hitro zgnetemo voljno testo. Nato ga razvaljamo na pomokanem prtiču, približno pol centimetra na debelo ter namažemo z nadevom.
  3. Potico trdno zavijemo in preložimo v z maslom namazan in pomokan pekač.
  4. Testa zadostuje za en podolgovat, ozek pekač, mere ca. 35 × 11 cm.
  5. Potico na gosto prebodemo do dna, malo potlačimo in ponovno prebodemo.
  6. Pokrito potico damo vzhajati, da naraste za 1/3. Ponovimo prebadanje do dna in jo postavimo v hladno pečico.
  7. Pečico segrejemo na 190 °C in pečemo 40 min oz. dokler se ne speče (odvisno od delovanja vaše pečice).
  8. Pečeno pustimo ohlajati v pekaču še 15 minut, nato jo stresemo iz pekača na glavo in pustimo da se ohladi.

Pri izračunu energijskih vrednosti vlaknine indijskega trpotca, ki pa vplivajo na količino vlaknin v potici, niso upoštevane.

Objavljeno v: Sladice
Viri:
  • Anja Pristavec, univ. dipl. inž. živ. prehr., svetovalka za prehrano, hujšanje in diabetes
  • Slika: Potica