Pomarančno-jogurtovo pecivo

 Ogljikovi hidrati (kos): 39 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (kos):

  • 39 g ogljikovih hidratov
  • 0,5 g vlaknin
  • 3 g beljakovin
  • 29 g maščob
  • 240 kcal

Potrebujete (12 kosov):

  • 240 ml svežega pomarančnega soka
  • ½ g zdrobljenega žafrana (po želji)
  • 250 g namenske moke
  • 1 ½ čajne žličke pecilnega praška
  • ščep soli
  • 200 g sladkorja (npr. stevia oz. sladilo z minimalno vsebnostjo ogljikovih hidratov)
  • 1 veliko jajce
  • 1 beljak (večjega jajca)
  • 60 g navadnega jogurta z nizko vsebnostjo maščob
  • 6 žlic olja
  • olje (za namastitev)
  • 3 žlice pomarančne marmelade
  • 1 žlica likerja z okusom pomaranče

Priprava

  1. Segrejte pečico na 180 °C.
  2. V majhno ponev vlijte sok pomaranče in ga na nizkem ognju počasi zavrite. Ponev nato odstavite z ognja in vmešajte žafran. Pustite stati 10 minut.
  3. Moko pretresite v suho posodo. Dodajte pecilni prašek in sol ter dobro premešajte. Dajte na stran.
  4. V novo veliko posodo dodajte sladkor, jajce in jajčni beljak ter mešajte tako dolgo, da se masa zgosti.
    Dodajte jogurt in dobro premešajte.
    Postopoma dodajajte olje, mešanico pomarančnega soka in mešajte tako dolgo, da bo masa enotna.
    Dodajte polovico mešanice moke, pecilnega praška in soli ter vse skupaj dobro vmešajte. Nato dodajte še drugo polovico mešanice. Vse skupaj dobro premešajte, da nastane gladka masa.
  5. Okrogel pekač namastite in vanj počasi vlijte maso. Pecite približno 40 minut. V maso zapičite zobotrebec. Če bo ta suh, je pečeno. Testo po 5 minutah odstavite iz pekača in ga popolnoma ohladite.
  6. Pecivo položite na servirni krožnik in pustite, da se popolnoma ohladi.
  7. V majhno ponev dajte marmelado in liker in na zmernem ognju z nenehnim mešanjem počasi dušite. Umaknite z ognja, zmes pa po pecivu polijte skozi cedilo in enakomerno razporedite po površini.
Objavljeno v: Brezmesne jedi , Sladice
Viri: