Skutna strjenka
Nemasten sir v receptih dobro nadomesti smetano, ki ne zahteva kuhanja
Čas priprave: 15 min, 15 min hlajenja, 1-2 h v hladilniku
Količina: 6 oseb
Ogljikovi hidrati (na osebo): 16 g |
Na odraslo osebo:
- 16 g ogljikovih hidratov
- 4 g beljakovin
- 20 g vseh maščob (od tega 12 g nasičenih maščob)
- 137 mg natrija
- 275 kcal/1150 kJ
Potrebujete
- 250 g skute (lahko tudi mascarpone)
- 75 g kristalnega sladkorja
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 200 g pustega svežega sira
- naribana lupina in sok 1 pomaranče
- polovica 7-gramske vrečke zmlete želatine
- sveže jagodičevje za prilogo
Priprava
- Skuto, sladkor in vaniljev ekstrakt damo v kozico in počasi segrevamo, dokler se sladkor ne stopi. Odstavimo in pustimo 15 min hladiti.
- Z metlico v skuto vtepemo sveži sir.
- Pomarančno lupino in sok damo v skledico in potresemo z želatino. Počakamo 2-3 minute, da dobimo gobasto mešanico. Skledico postavimo nad kozico, v kateri komaj opazno vre voda. Počakamo, da se želatina razpusti.
- Mešanico z želatino hitro vtepemo v skutno mešanico. Prelijemo jo v 6 posodic in postavimo v hladilnik za 1-2 uri.
- Modelčke za nekaj sekund potopimo v vročo vodo in strjenke zvrnemo na desertne krožnike. Ponudimo z jagodičevjem.